lunes, 16 de enero de 2017

ELS IBERS

Els Íbers són els primers pobladors dels que tenim constància a Valencia. Vivien en tribus i es van anar instal·lant a València cap el s.VII a.C. Vivien al llarg de la costa mediterrània i van rebre el nom d'íbers tots els pobles que vivien a l'entorn del riu Ebre (Iberus)


 CARACTERÍSTIQUES DELS ÍBERS:
  1. - Construïen poblats al cim dels turons, envoltats de muralles i torres per defensar-se.
  2. - Vivien en cases petites, fetes amb una base de pedra, parets i sostres fets de toves (una mena de maons fets amb palla, fusta i fang) 
  3. - Parlaven la mateixa llengua i tenien un sistema d'escriptura propi, que encara no s'ha pogut desxifrar. 
 



 Vivien de l'agricultura, de la ramaderia i de la pesca. Conreaven ordi, blat, mill i plantes per fer teixits, com lli i espart. Varen difondre l'ús de l'arada i adaptaren el conreu de la vinya i l'olivera. Varen aprendre a conservar el peix per mitja de la salaó
Coneixien el ferro i varen servir els TORNS per fabricar objectes de ceràmica. Eren hàbils fabricants d'objectes d'orfebreria, joies (plata i or) i d'armes.
 
Practicaven el comerç, sobretot amb els grecs, que a canvi de blat i metalls, els proporcionaven peces de ceràmica, joies, perfums, etc. Els íbers d'Empúries foren el primer poble que va encunyar monedes al s. V a.C.
   
 - Donaven culte al sol, com a ésser suprem, adoraven la lluna i els estels, els arbres, l'aigua i les muntanyes.
- Pel que fa a l'art, l'obra més famosa que ens ha quedat ha estat la Dama d'Elx. També han quedat moltes obres fetes amb ceràmica.
- Els íbers incineraven els seus difunts en un lloc específic: la necròpolis. Desaven les cendres dins una urna i sovint desaven al cantó de l'urna estris que tenia la persona quan era viva: armes, ornaments, àmfores, peces de ceràmica...


Activitat 1 :El ibers 
Realitzeu una inestigació sobre l’alfabet iber, dibuixeu els seus signes i després transcrivu el vostre nom.




Ací teniu un enllaç en línia per a fer l'activitat: Alfabet iber



No hay comentarios:

Publicar un comentario