martes, 16 de mayo de 2017

ELS FURS, REPOBLACIÓ, CRISTIANDAT I AL-ÀNDALUS

Els Furs

La noblesa aragonesa considerava les terres conquistades a València com una prolongació dels seus senyorius. Jaume I, però, tenia una visió política molt moderna i per això va establir unes corts per a cada regne, cosa que permeté la creació d’una consciència diferenciadora de cada territori. 

Així, convertí València en un regne propi (1239), formant una entitat política expressada en els Furs de València, les Corts Valencianes, moneda pròpia, i unida dinàsticament a la Corona d’Aragó. Amb la conquista de València, Jaume I i els seus soldats van posar fi a cinc-cents anys de domini musulmà.

La repoblació

Si la conquista va ser llarga, encara més ho vaser la repoblació, a pesar de les cartes de població que volien afavorir un ràpid repoblament dels territoris. Cada nova zona conquistada es convertia en terra de frontera.

No obstant això, com que la Reconquista de les terres valencianes es va basar en CAPITULACIONS, va evitar el desplaçament de la població autòctona cap al sud, i va permetre respectar els costums musulmans. Per este motiu la població musulmana va continuar sent majoritària fins al segle XVI. 

La seua empremta durant cinc segles és clara, si mirem la toponímia (nom dels pobles) i els vestigis que ens han arribat en forma de construccions com els castells o el sistema de regs de les planes litorals.

El sistema econòmic, social i polític en l’Edat Mitjana (cristiandat)

Era el feudalisme. Hi havia uns pocs propietaris de grans extensions de terres, o feus, i la majoria de la gent, que treballava per a ells en l’agricultura i la ramaderia, ho feia a canvi de protecció i manteniment. 

A les ciutats, els artesans s’organitzaven en gremis. Els senyors feudals eren vasalls del rei i vivien en castells. Els monestirs van ser els grans depositaris de la cultura medieval.

Al-Àndalus

El califa era la persona amb més poder i vivia en l’alcassaba.
La població era sobretot urbana i la vida econòmica es concentrava en el soc o mercat, on es venien productes provinents de les rutes comercials i dels artesans. L’agricultura va ser molt important.
Van posar en marxa nous sistemes de reg i la sénia. 

Els àrabs van introduir l’arròs, la canya de sucre i el taronger. La cultura, la medicina, l’arquitectura, la filosofia, la música i altres arts van tindre un creixement molt important.


No hay comentarios:

Publicar un comentario