martes, 16 de mayo de 2017

La guerra de Successió i les seues conseqüències

La Guerra de Successió Espanyola (1701–1713) va ser un conflicte bèl·lic internacional, ja que, a més de la successió a la corona hispànica, s’hi dirimia també la qüestió de l’equilibri de poder entre les diferents potències europees.

El 1700, Carles II de Castella i d’Aragó va morir reconeixent com a hereu Felip de Borbó. La guerra va començar perquè l’emperador d’Àustria va reivindicar els drets del seu llinatge a la corona hispànica.

La Guerra va finalitzar amb la signatura el 1713 del Tractat d’Utrecht, en aplicació del qual Felip V fou reconegut com a rei d’Espanya.

Durant la Guerra de Successió espanyola, els estats de la Corona d’Aragó s’alinearen amb el pretendent Carles d’Àustria, que oferia garanties sinceres de respecte a les llibertats tradicionals, i fou
proclamat rei de València a Dènia el 17 d’agost del 1705. En la batalla d’Almansa (25 d’abril del 1707), les tropes de Felip V (nét de Lluís XIV de França) derroten les de l’arxiduc Carles d’Àustria.

Després d’assetjar i de cremar Xàtiva, defensada pels maulets, les tropes de Felip V ocupen el Regne de València per dret de conquista, i així es perden els Furs i és imposat el Decret de Nova Planta, pel qual es dissolien les principals institucions i s’eliminava la seua autonomia.

Encara hui en dia perdura el refrany Quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança, que rememora les conseqüències d’esta derrota.


El quadro de Felip V que està al revés no és una equivocació. Investiga on està i per què està així. activitat individual. (30 minuts).





No hay comentarios:

Publicar un comentario